About the Artist

We zijn allemaal verbonden, vooral nu we elkaar niet fysiek kunnen ontmoeten. Dat wordt beter voelbaar en zichtbaar in deze COVID-19 wereld.

Die verbondenheid met elkaar via de planeet verbeeld ik in mijn werk en mijn schilderijen. In mijn ijsberenperiode gaat het over het afnemen van het aantal dierensoorten. Zodra er geen ijsberen meer zijn, is het voor de mens ook niet meer houdbaar/leefbaar op de aarde. Vandaar dat de zwarte ijsberen in de schilderijen, samen met onze steden, ten onder gaan in een tsunami aan kleur. Alles geschilderd met de verontreiniging zelf, de verf op alcyd basis.

In mijn recente werk zitten we (alles en iedereen) gevangen in de tsunami van kleur. Alles is tegelijkertijd aanwezig op het doek. Mensenvormen, beweging, muziek, rechte, stadse vormen en vloeibaarheid. De vloeibaarheid is wat ons met elkaar verbindt. Van de vloeibaarheid van ons eigen lichaam tot de kern van de aarde naar het heelal. Het heelal dijt constant verder uit en wordt verbonden door dark matter, waar we nog weinig van weten. Dark matter is wat ons verbindt en is wat de kleinste deeltjes met elkaar verbindt.

Vormen en snelheid zijn de belangrijkste dingen in de schilderijen. Met zeer vloeibare lakverf worden de beesten op het doek gezet. Verschillende technieken, zoals schilderen, vloeien, spetteren en gieten, zorgen voor een dynamisch beeld. De snelheid en kracht van de ijsberen en honden komt hierdoor goed tot uitdrukking.
Alle aspecten van dieren zijn fascinerend. Niet alleen de knuffel kant van honden is mooi, ook de pure instincten zijn de moeite waard. Door de boxers tijdens het pakwerk en het stoeien met elkaar te fotograferen, ontstaat er een kijk op de kern van wat dieren zijn. Die kern vastleggen op doek is mijn missie.

Sonja Doevendans


Shapes and speed are the main ingredients of the work. With highly liquid and glossy paint the animals are painted on to the canvas. Different techniques, like painting, flowing, ushering, splattering and poring, create a dynamic picture. The powerful speed of the polar bears and the boxers come in to there own.
Every aspect of the animals is fascinating. Not just the cuddly side of our pets, but the ferocious instincts they posses. By photographing the boxers while working (IPO) and while play fighting with each other, there is a focus on what these animals are: wild and athletic. Capturing this on canvas is my mission.

Sonja Doevendans